Klassieke chocolademousse

Gepubliceerd op 30 januari 2021 om 01:55

Wie houdt er nou niet van chocolade..! En met dit recept win je in no time het hart van je familie en vrienden. Hij is namelijk precies zoals chocolademousse moet zijn: een zijdezachte en luchtige wolk, die door de chocolade smelt op je tong. Een dessert waarvan bovendien wetenschappelijk bewezen is dat je er gelukkig van wordt. In cacao zitten namelijk bepaalde stoffen die ervoor zorgen dat het lichaam meer endorfine aanmaakt. Deze stof wordt ook aangemaakt als je verliefd bent.

 

Chocolade is uiteraard de key in dit recept en mijn mening is daarom om hier niet op te bezuinigen.

Hier wat suggesties welke chocolade ik zelf zou gebruiken:

- Callebaut callets puur (54,5% cacao)  €9,72 per kilo  (het nadeel hiervan is dat dit alleen per kilo of meer gaat maar ik zweer bij deze chocolade, en ik heb er nog steeds erg veel plezier van.. want laten we eerlijk zijn.. je kan nooit teveel chocolade in huis hebben!)

-Tony Chocolony Puur (70% cocoa) €2,89 per 180 gram (staat gelijk aan 1 reep) 

-Alter Eco (90% cocoa) €2,49 per 100 gram ( I know.... 90%?  maar deze chocolade is perfect als je op dieet bent en toch wel wilt genieten van een stukje chocolade bij de koffie zonder schuldgevoel te krijgen. Dit komt door het hoge percentage cocoa, het is namelijk zo hoe hoger het percentage cocoa hoe gezonder de chocolade reep is. Hij is letterlijk dan zo puur mogelijk.

 

Wat heb je nodig?

-50 g roomboter

-3 middelgrote eieren

-150 g chocolade (liefst boven de 50% cocoa)

-25 g poedersuiker

-1 tl vanille-extract of mespunt verse vanille

-75 ml verse slagroom

-4 servies glazen naar keuze

 

Garnering:

-12 verse frambozen

-Stukje chocolade om erover heen te schaven

-Kokosrasp

 

Bereidingswijze:

  1. Snijd de roomboter in stukjes. Splits de eieren. Hak de chocolade grof, doe in een vuurvaste kom en laat boven een pan met kokend water smelten (au bain-marie). Zorg dat de kom het water niet raakt. Neem de kom uit de pan en meng de boter door de chocolade. Voeg als de boter is gesmolten, al kloppend met een garde een voor een eidooiers toe tot deze goed gemengd zijn met de chocolade.
  2. Doe de eiwitten in een schone, vetvrije kom, voeg een snufje zout toe en klop met een mixer met garde  (of als je echt spierballen wilt kweken met de hand) de eiwitten stijf. Blijf kloppen en voeg beetje bij beetje de poedersuiker en vervolgens het vanille extract toe. Spatel nu het eiwit mengsel voorzichtig door het chocolademengsel.
  3. Verdeel de chocolademousse over de glazen en laat 15 min opstijven in de koelkast. Klop ondertussen de slagroom lobbig. Neem de glazen en verdeel de slagroom hierover. Garneer af met frambozen, kokosrasp en geschaafde chocolade. Serveer direct.

 

TIP: Je kunt dit gerecht 1 dag van tevoren maken. Voeg de slagroom en de frambozen pas als laatste toe.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.