Sticky cinnamon rolls

Gepubliceerd op 10 februari 2021 om 14:46

I love cinnamon rolls! Een heerlijk warm, zoet, luchtig broodje! Heerlijk voor bij de koffie...  of eigenlijk wanneer je er maar zin in hebt. Ik bak ze zeker iedere twee weken, ik vind het heerlijk hoe het hele huis gaat ruiken naar kaneel en vers gebakken brood. 

Na vele pogingen is dit het beste recept, ze zijn heerlijk zacht en fluffy en het is totaal geen werk om te maken. Je moet alleen een beetje geduld hebben met deze lekkere broodjes.

 

Wat heb je nodig?

Dit recept is voor ongeveer 13 cinnamon rolls   

 

Voor het deeg:

-425 gram bloem

-60 gram suiker

-1 theelepel zout

-1 zakje droog gist (7 gram) of 21 gram verse gist

-180 ml karnemelk

-1 ei

-60 gram roomboter (kamertemperatuur)

-Olie voor invetten

-Bloem bestuiven van werkbank

 

Voor de vulling:

-125 gram donkere basterdsuiker

-1,5 eetlepel kaneel

-50 gram roomboter (kamertemperatuur)

 

Voor de frosting:

-200 gram roomkaas (kamertemperatuur)

-80 gram poedersuiker

-40 gram roomboter (kamertemperatuur)

-Vanille extract

-1 eetlepel limoensap

Bereidingswijze:

  1. Pak een kom en klop de boter luchtig, het beste is in met een mixer.
  2. Waneer luchtig voeg je de suiker en zout in delen toe.
  3. Zet in een steelpan nu de karnemelk op, het mag lauw warm zijn maar niet te warm, door een te warme temperatuur gaat het gist dood. Alles boven de 42 graden is te warm. Hou het bij dit recept ongeveer bij de 30 graden.
  4. Wanneer de melk lauw warm is mag je de gist erbij voegen en even door roeren met een lepel tot de gist volledig is opgenomen bij de melk
  5. Voeg nu het ei toe bij de bloem en suiker en vervang de mixer nu met een deeghaak en als je dat niet hebt dan mag je het kneden met je handen.
  6. Schenk nu de lauwwarme melk met gist toe aan het deeg en kneed tot een mooi egaal deeg.
  7. Leg het deeg nu in een ingevette kom en dek af met plastic folie, laat nu 2 uur rijzen op een warme plek (bijvoorbeeld dichtbij een verwarming).
  8. Na 2 uur mag je beginnen met de vulling maken, suiker met de kaneel en zorg dat je de zachte boter klaar hebt staan.
  9. Leg nu het gerezen deeg op de werkbank met wat bloem. Rol het deeg uit met een deegroller.
  10. Zorg dat je het deeg uit rolt tot een rechthoek, eentje van ongeveer 30 x 40 cm.
  11. Smeer het deeg nu in met de zachte boter, bestrooi daarna de kaneel suiker over het deeg, druk op het laatst alles iets aan met je handen.
  12. Begin nu met het deeg strak oprollen tot een stevige rol, snij de zijkanten eraf en snij er nu ongeveer 13 mooie plakken uit.
  13. Leg de cinnamon rolls in een ovenschaal bedekt met bakpapier en zorg dat ze elkaar niet aanraken. 
  14. Laat nu een half uur tot een uur rijzen zodat ze in volume verdubbelen, geen probleem als ze elkaar daarna aanraken.
  15. Zet een kwartier ervoor alvast de oven op 180 graden. 
  16. Bak de cinnamon rolls 20 min in de oven op 180 graden af en ga ondertussen verder met de glazuur.
  17. Doe de roomkaas, poedersuiker, vanille, limoensap en boter in een kom en mix dit tot een mooie gladde crème. Plaats het daarna in de koelkast.
  18. Haal na 20 min de heerlijke cinnamon rolls uit de oven, laat zeker 15 min goed afkoelen voordat je de glazuur erover heen giet. (je kan er uiteraard ook voor kiezen om geen glazuur te gebruiken.
  19. Laat je mooie cinnamon rolls met trots presenteren op een mooie schaal en zet leuk op tafel. Je huis ruikt nu ook nog eens super lekker.. daar kan geen geurkaars tegen op!

 

Heel erg veel succes en alvast eet smakelijk!

 

Tip: Ik heb een korte video gemaakt over de Cinnamon rolls.

Klik hieronder op de link!

Video's

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.