Brioche Hamburger Broodjes

Gepubliceerd op 16 september 2021 om 23:04

Als je net zo’n hamburger lover bent als mij ben je het vast met me eens: het broodje is minstens net zo belangrijk als het vlees zelf. Voor mij moet het broodje niet te hard zijn en ook niet te zacht. Het moet de sappen van het vlees en toppings opnemen maar niet uit elkaar vallen.

Na veel pogingen heb ik nu de juiste verhoudingen gevonden en maakt dit voor mij het beste hamburger broodjes recept.

 

Wat heb je nodig?

Portie: 8 personen

Ingrediënten

- 600 gram Tarwebloem + iets extra om te kneden op de werkbank
- 250 ml Lauwwarm Water
- 30 ml melk
- 35 gr suiker
- 7 gram Gedroogde Gist
- 1,5 theelepel Zout
- 50 gram Roomboter (op kamertemperatuur)
- 2 eieren + 1 eidooier voor het bestrijken
- 4 eetlepels Sesamzaad

 

Bereidingswijze:

  1. Neem een litermaat en doe hierin het lauwwarme water samen met het gist + suiker. Laat dit 5 minuten staan, zodat het gist gaat werken.
  2. Doe 600 gram van de tarwebloem in de kom van de keukenmachine en voeg hier het zout en de roomboter aan toe. Zet de keukenmachine aan en mix alles door elkaar met een garde tot de boter goed verdeeld is. 
  3. Pak nu een deeghaak voor het deeg maken. Voeg vervolgens al draaiend het ei toe en daarna het mengsel van water, melk, suiker en gist. Laat de keukenmachine nu gedurende een minuut of 5 het kneed werk doen.

  4. Controleer na het kneden hoe het deeg aanvoelt. Dit deeg is een stuk slapper dan ander broodeeg of bijvoorbeeld pizzadeeg, maar moet niet plakken als je klaar bent met kneden. Plakt het deeg nog wel? Voeg dan nog wat meer bloem toe en kneed het deeg nog even door.
  5. Neem na het kneden een schone kom en stort het deeg hierin. Dek de kom af met een natte theedoek en zet het weg op een warme plek om te verdubbelen in omvang. Dit duurt ongeveer 2 uur om te rijzen.
  6. Bloem na de eerste rijs je werkblad en stort het deeg er op. Verdeel het deeg in 8 gelijke delen. Pak vervolgens een stuk deeg en druk dit plat. Maak nu een kommetje van je hand en leg deze over het deeg. Door een draaiende beweging te maken met je hand bol je het deeg op. Dit zorgt er voor dat er een stevige bol ontstaat die omhoog zal rijzen. Bol alle 8 de delen deeg op.
  7. Pak nu de bakplaten of roosters erbij en bekleed deze met bakpapier. Verdeel de deegbollen over de bakplaten en dek ze beide af met een natte theedoek. Zorg er alleen voor dat de theedoek niet het deeg aanraakt. Zelf zet ik een glas in het midden van de bakplaat en zet ik de theedoek vast met wasknijpers aan de zijkant. Laat de deegbollen nog ongeveer 1,5 uur rijzen.
  8. Verwarm ruim van te voren de oven voor op 175 graden (200 graden wanneer je geen heteluchtoven hebt). Breek het 2e eitje los en gebruik hier alleen het eigeel van met een klein beetje gesmolten roomboter ( 1 eetlepel ) en bestrijk de deegbollen hier mee met een kwastje. Bestrooi daarna iedere bol met wat sesamzaadjes.
  9. Bak de broodjes 16 min af op 200 graden.
  10. Zijn de brioche burger bollen klaar? Haal ze dan van de bakplaat en laat ze op een rooster rustig afkoelen. Als ze helemaal afgekoeld zijn, kun je ze gaan gebruiken voor je hamburgers.

 

Heel veel bakplezier en veel succes!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.